"De Indische cultuur? Voor mij leek het in het begin vreemd, de klanken en uitspraken. Toch gebeurde er iets die eerste avond waarop ik een puja bijwoonde. Ik kreeg een mooie glimlach op mijn gelaat en voor het eerst voelde ik diep in mijn hart mijn eigen waarheid."                    - Johan -We zingen bhajans, mantra’s en voeren een puja uit.  Wij hebben door de jaren heen een grote band ontwikkeld met India en heel veel van deze cultuur mogen leren. De puja’s en abishekams zijn daar een deel van.  Eén van mijn mooiste geschenken op een treinreis door Noord–India wil ik graag vertellen. De sfeer was een beetje geladen, er zat een oude vrouw, een ouder koppel en heel veel militairen in onze wagon. Na enkele uren reizen begon iedereen te eten maar wij hadden niet zoveel eten bij waarop het ouder koppel ons uitnodigde samen met hen te eten. Na deze maaltijd begon het oude vrouwtje te zingen voor Radha en Krishna. Zij zag in elke vrouw Radha en in elke man Krishna. Het werd een waar feest en er kwamen zelfs mensen uit andere wagons kijken en meezingen.
Deze ervaring liet me begrijpen dat we elkaar kunnen zien als goden op deze mooie aarde, want op het moment dat we aansluiting vinden met onze eigen goddelijkheid, het mooie vuur die in onszelf aanwezig is dan beseffen we de hele mooie kracht die elk van ons verder brengt.
In de Hindoe cultuur zie je dat de goden ook een link met de natuur hebben. Brahma staat voor de schepping, Vishnu voor het in stand houden, Shiva die alles laat geboren worden en weer in liefde afbreekt (de cyclus van het leven). Amma staat voor moeder aarde.

Elke handeling die we stellen in een puja wekt overgave naar onze eigen ziel. Het is een herinneren aan onze eigen zielskracht, een zuiver verlangen dat jouw licht doet ontwaken en de sluier van de wereldse illusie doet opheffen.

Puja is een vorm van meditatie, je kan je dan ook op verschillende manieren focussen; op de handeling, de gebeden (mantra’s) of het zingen van Bhajans of Kirthans. Of gewoon in meditatie genieten van de energie dat op dat moment aanwezig is.

Praktisch

Deze ochtenden gaan door om 10u30 (tot ongeveer 13u) en gaan door op de 2de zondag van de maand.

De eerstvolgende puja's zijn op 14 april, 12 mei, 9 juni, 14 juli 2019.

Vrije bijdrage. Inschrijven is niet noodzakelijk.