Puja

Puja


Op deze momenten zingen we bhajans, mantra’s en voeren een puja uit. Wij hebben door de jaren heen een grote band ontwikkeld met India en heel veel van deze cultuur mogen leren. De puja’s en abishekams zijn daar een deel van.  
Eenvoudig uitgelegd is een puja voor ons een natuurritueel waarin de 5 elementen worden vereerd die ook in ons aanwezig zijn (dus de uiterlijke handeling werkt innerlijk door). Als je een puja doet op een vorm (godheid waartoe je getrokken wordt) dan zou je alle facetten van deze godheid kunnen gaan opzoeken. Deze facetten kan je gaan spiegelen aan je eigen goddelijkheid, zo kom je tot je eigen kern. Een puja is een rituele wassing, dus een zuiverende beweging die maakt dat al je ego kan weggewassen worden en je jezelf leert toelaten de kennis, de weg naar jouw goddelijkheid terug te vinden in de puurste vorm. Dit is voorbij het denken, het weten vanuit het hart zal je hiertoe doen verlangen. Tijdens een puja worden er ook mantra's gechant/gereciteerd, de klanken bevatten klinkers die sterk resoneren met je chakra's. In de chakra's zit er veel informatie opgeslagen zowel goede als negatieve, daardoor gaan deze soms uit balans en gaan ze op een lager energiepeil draaien. Door deze mantra te chanten hef je deze blokkade op in dat moment. Jouw kundalini (levensenergie), je levenstroom komt dan op gang vanuit je aarding of hoofdchakra (kundalini die op en neer gaat door jou) en zal heel veel negatieve energie wegnemen. Het zal je vitaler maken en je naar je stralende bewustzijn brengen. Puja is een deel van ons leven geworden, mede omdat deze beweging onszelf steeds weer weet te ontroeren en naar een hoger bewustzijn kan brengen. Uit dankbaarheid willen we deze eenvoudige manier delen met jullie omdat deze manier heel goed werkt voor ons en hopelijk voor jou ook. Wees er altijd van bewust dat in de traagheid de grootste dingen gebeuren, het is een weg van geduld. Door geduldig te zijn ben je lief voor jezelf en dat is het begin van een ontwakende realisatie.  
In de Hindoe cultuur zie je dat de goden ook een link met de natuur hebben. Brahma staat voor de schepping, Vishnu voor het in stand houden, Shiva die alles laat geboren worden en weer in liefde afbreekt (de cyclus van het leven). Amma staat voor moeder aarde.

Elke handeling die we stellen in een puja wekt overgave naar onze eigen ziel. Het is een herinneren aan onze eigen zielskracht, een zuiver verlangen dat jouw licht doet ontwaken en de sluier van de wereldse illusie doet opheffen.

Puja is een vorm van meditatie, je kan je dan ook op verschillende manieren focussen; op de handeling, de gebeden (mantra’s) of het zingen van Bhajans of Kirthans. Of gewoon in meditatie genieten van de energie die op dat moment aanwezig is.

Praktisch

Elke 2de vrijdagavond van de maand om 19u45.

5 euro/pp. Inschrijven is niet noodzakelijk.